Om mig/ Blogg

Jag som driver Ladyn Lufsar heter Emmy Johansson och jag gör hembesök för lunchrastning av din hund. Jag bor i Tuve med min sambo och hundarna Pim Pim och Yoda. Ursprungligen kommer jag från Örnsköldsvik som ligger efter norrlandskusten och det var där det hela började hösten 2006. Efter flytten till Göteborg 2012 startade jag upp på nytt här på Hisingen.


Min företagsidé började med att jag fick höra talas om konceptet Dogwalking service. Ett alternativ till hunddagis där hunden stannar i sin trygga hemmiljö och du som hundägare slipper passa tider för hämtning och lämning. Dogwalking service finns nu i många städer i Sverige och Ladyn Lufsar var en av de första!  


Jag tog studenten som djurvårdare på Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn utanför Piteå. Där fick jag kunskap om både hund, katt, reptiler, fåglar och gnagare och en av mina bästa praktikperioder gjorde jag på fd. Tropikhuset i Örnsköldsvik. Efter gymnasiet utbildade jag mig till hundinstruktör genom Hundutbildnings-gruppen i Alvesta. Jag har erfarenhet av många typer av hundar från praktik/jobb på hunddagis och hundpenisonat och över 15 år som hundrastare. Och ett brinnande intresse för djur förstås!


301_9471_00002
20210129_Pelle
301_9441_00009
301_9466_00007
DSC05486

Välkommen till Ladyn Lufsar, jag ser fram emot att träffa dig och din fyrbenta vän!

Äntligen en bra promenadsele

Göteborg 10/1 -17


Funderar du på en ny promenadsele till din hund? Då kan jag rekommendera en sele från Metizo Dezign, som har dubbla koppelfästen dvs. ett koppelfästet på ryggen och ett mitt fram på bröstet. Med hunden kopplad i den främre koppelringen blir hunden mindre stark och jag tycker det ger en bättre kontakt med hunden. En bra sele bör vara ställbar både runt halsen och runt bröstkorgen, för att den ska kunna anpassas så den sitter rätt på hunden. Remmen mellan hundens framben får också gärna vara ställbar. Metizoselen känns genomtänkt och är den bästa sele jag provat under mina 10 år som hundrastare.

Första hjälpen för hund(ägare)

Göteborg 4/11 -16


Så blev det dags att fräscha upp mina kunskaper i Första Hjälpen för hund, det var andra gången jag gick kursen för Helena Calmén från Hund & Ägare och kursen hölls på Hundens Hus. På alla mina hundrastningar bär jag med mig ett kit med förbandmaterial som jag övat på att använda. Kunskaperna i bla. hur man lägger om olika sårskador och hjärt - och lungräddning är en färkvara och tål att upprepas. Med på kursen var båda mina hundar som fick prova på både tassbandage och öronbandage.

Per Jensen "Den missuppfattade hunden"

Göteborg 16/10 -16


Äntligen har jag varit på en föreläsning av Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, som jag sett fram emot länge. B la. kom detta med imitationsinlärning upp. Idag vet vi att hundar kan lära sig genom att härma ett beteende, de är faktiskt riktigt bra på det och bra på att härma oss människor. Hunden började domesticeras tidigt, redan för 15000 år sen, och har tidigt haft en särställning hos människan och har blivit bra på att både läsa av våra känslostämningar och att samarbeta med oss.


Ett nytt sätt att lära hunden som kommit upp nu på senaste är "Do as I do" som visar just detta att hundar både kan lära sig genom att imitera oss och att de givetvis kan tänka i flera steg. Per krossade många myter om hunden den här kvällen och visade på att det finns situationer där vi underskattar våra hundar, och andra situationer där vi överskattar deras förmåga. Har du möjlighet att lyssna till Per Jensen, så ta chansen!

Eva Bertilsson om Lärandets A-B-C

Göteborg 6/2 -15


En kväll i februari begav jag mig till Hundens Hus här i Göteborg, för att lyssna till Eva Bertilsson om Lärandets A-B-C. Eva är beteendeanalytiker och hon brinner verkligen för detta med djurs beteende och välfärd. Föreläsningen innehöll mycket matnyttigt om hundens beteende och inlärning, så det var väldigt lärorikt att få ta del av hennes kunskaper i ämnet.

Hundspråk med Renée Sjöberg

Göteborg 13/5 -15


Renée Sjöberg inleder med ett faktum: när valpen kommer hem till oss så förväntar den sig att vi kan hundspråk. Och det är också ämnet för hennes föreläsning. Personligen tänker jag att hundspråk är en av de viktigaste kunskaperna i kontakten med hundar. Renée Sjöberg har över 40 års erfarenhet av hundar och deras språk och är författaren till boken Hundspråk- etologi i ord och bild och har även gjort tre filmer om hundspråk.

Tellington TTouch kurshelg

Stockholm 1-2/11 -14


Helgen 1-2/11 2014 var jag i Stockholm på en spännande och givande introduktion i Tellington TTouch med Riekje von Zanten som anordnades av Hundens Hus Stockholm.


Tellington TTouch är i korthet en mjuk berörings - och hanteringsmetod med målet att få en hund i balans, att lösa upp spänningar hos hunden, ge den bättre självförtroende, bättre kroppskontroll och förbättra inlärningsförmågan och kan vara till hjälp i vår dagliga samvaro med vår hund, i träning och i rehabilitering. TTouch bygger på att det finns ett samband mellan en individs beteende och kroppshållning och vice versa.

Första hjälpen för hund(ägare)

Göteborg 17/10 -14


En fredags eftermiddag i november var jag med min tappra medhjälpare Pim Pim på kurs i första hjälpen för hund och fräschade upp kunskaperna i bla. hur man lägger om olika sårskador och hjärt - och lungräddning. Jag köpte även med mig nytt material till Ladyn Lufsars första hjälpen kit, som jag alltid bär med mig när jag är ute och rastar hundar . Kursen anordnades av Hundens Hus med Helena Calménn från Hund&Ägare.